Aromatyczny krem z pieczonych pomidorów

Napisane przez | 00:20 4 komentarze
Może to dziwne, ale uwielbiam widok pieczonych pomidorów. Pomidory (i jeszcze papryki) po wyjęciu z piekarnika wyglądają obłędnie... Zanim uznacie mnie za wariata, opublikuję dla Was szybki sposób na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów.
Składniki
  • 13 pomidorów
  • cebula
  • papryka wędzona
  • sos sojowy
  • bulion warzywny
  • czosnek
  • oregano
  • bazylia
  • świeża bazylia i natka pietruszki
  • śmietana 18 proc.
Ore, ore pomidore
Zacznijcie od pokrojenia cebuli. Następnie usuńcie szypułki z pomidorów i ponacinajcie ich wierzchołki - to zabieg, który pozwoli fajnie wchłonąć przyprawy. Pokrojoną cebulę i przygotowane pomidory połóżcie na blasze. Przed włożeniem do piekarnika przyprawcie czosnkiem, solą i papryką wędzoną.
Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni. 30 minut powinno wystarczyć do upieczenia zawartości blachy. Po tym czasie usuńcie skórkę z pomidorów (są gorące, więc niech chwilę ostygną). Obrane pomidory wrzućcie do garnka, duście 5 minut, a następnie dolejcie bulion warzywny. Dodajcie jeszcze odrobinę sosu sojowego, oregano i bazylię. Wszystko zblendujcie.
Zupę podawajcie z ziołami i śmietaną.

Student też potrafi gotować
Nowszy post Starszy post Strona główna

4 komentarze:

  1. taki krem z pieczonych pomidorów ma niepowtarzalny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile porcji wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, ciężko mi powiedzieć. Myślę, że starczyłoby na takie 4 miski jakie są na zdjęciu.

      Usuń